Voel je je niet helemaal jezelf? Misschien ben je vermoeider dan normaal, sneller geïrriteerd of heb je last van slaapproblemen. Dit soort ‘vage’ klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Eén van de mogelijke boosdoeners, en waar je waarschijnlijk niet zo snel aan denkt, is een oestrogeen tekort. In dit artikel lees je wat oestrogeen is, hoe een tekort ontstaat, welke symptomen daarbij horen en – belangrijker nog – wat je eraan kunt doen.

Wat is oestrogeen eigenlijk?

Oestrogeen is een belangrijk vrouwelijk hormoon dat invloed heeft op allerlei processen in je lichaam. Het regelt onder andere je menstruatiecyclus, vruchtbaarheid, stemming, botdichtheid en zelfs de conditie van je huid en haar. Maar oestrogeen is niet alleen belangrijk voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het speelt je hele leven een rol, ook tijdens en na de overgang.

Kort gezegd: oestrogeen zorgt voor balans in je lijf. En als die balans verstoord raakt, kun je dat flink merken.

Oorzaken van een oestrogeen tekort

Een oestrogeen tekort kan ontstaan door verschillende factoren. De meest bekende oorzaak is de overgang, waarbij de natuurlijke productie van oestrogeen afneemt. Maar ook op jongere leeftijd kun je te maken krijgen met een disbalans.

Mogelijke oorzaken zijn onder andere chronische stress, strenge diëten of ondergewicht, intensief sporten, bepaalde medicijnen of anticonceptie, problemen met de eierstokken of oestrogeen dominantie (dit wil zeggend at je balans tussen oestrogeen en progesteron verstoord is).

Het is dus niet altijd leeftijdsgebonden. Juist daarom is het belangrijk om je klachten serieus te nemen en te onderzoeken waar ze vandaan komen.

Dit zijn de symptomen van te weinig oestrogeen

De symptomen van een oestrogeen tekort kunnen per persoon verschillen, maar veelvoorkomende klachten zijn:

  • Vermoeidheid zonder duidelijke reden

  • Slecht slapen of moeite met inslapen

  • Prikkelbaarheid of stemmingswisselingen

  • Droge huid en/of vaginale droogheid

  • Hoofdpijn of migraine

  • Gewrichtspijn

  • Concentratieproblemen of ‘brain fog’

  • Onregelmatige menstruatie of helemaal uitblijven ervan

Deze signalen worden soms onterecht als “er gewoon bij horen”, maar kunnen wél een indicatie zijn dat je hormonen uit balans zijn.

Wat kun je doen aan een tekort?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je oestrogeen level weer te verhogen, afhankelijk van de oorzaak. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen:

1. Leefstijlaanpassingen

Voldoende rust, stressreductie, slaap en regelmatige beweging kunnen je hormoonbalans positief beïnvloeden.

2. Voeding

Bepaalde voedingsmiddelen zoals lijnzaad, soja, noten en groenten zoals broccoli en spruitjes bevatten fyto-oestrogenen die licht oestrogeen-nabootsend kunnen werken.

3. Supplementen

Er zijn supplementen beschikbaar die ondersteuning kunnen bieden bij een oestrogeen tekort, maar laat je hier altijd goed over informeren.

4. Professionele hulp

Een arts of hormoontherapeut kan helpen de oorzaak in kaart te brengen en indien nodig hormoontherapie overwegen.

Weet dat er dus echt iets aan te doen is. Het begint met herkennen en erkennen van je klachten.

Meer weten over je hormonen?

Wil je meer weten over oestrogeen, hormoonbalans en wat je zelf kunt doen om je energie terug te krijgen? Op www.thatsyourenergy.nl vind je meer informatie, kun je programma’s volgen én gratis de hormonen checklist downloaden. Zo krijg je inzicht in je eigen situatie en kun je gericht stappen zetten naar meer balans.

RDS Ads