RDS Ads

Door de eeuwen heen heeft de mens altijd al boodschappen achtergelaten in de vorm van beelden en symbolen. Inmiddels weten we dat kleuren en vormen een unieke impact hebben en daardoor een cruciale rol spelen in hoe een boodschap wordt ontvangen.

Vandaag de dag blijven deze elementen dan ook onmisbaar in je communicatie-uitingen. Of het nu gaat om een boekcover, posters, websites, online campagnes, grafisch design is overal aanwezig. Heb je de kans, dan doe je er zeker goed aan samen te werken met een grafisch ontwerpbureau.

Wat is grafisch design?

Met grafische vormgeving kun je je bedrijf, producten en/of diensten visueel presenteren. Door vormen en symbolen, kleuren en typografie te combineren, kun je krachtige boodschappen maken om de aandacht van je doelgroep te trekken. Dit maakt grafisch design een belangrijke pijler binnen communicatie.

Het vakgebied is ontzettend breed. Alles wat met communicatie te maken heeft, leunt op elementen van grafisch ontwerp. Kijk maar eens om je heen, je vindt het terug bij boeken, tijdschriften, productverpakkingen, bewegwijzering, advertenties, banners, ga zo maar door.

Wat is grafisch design

Eindproducten van een grafisch vormgever

Hoewel grafisch design verschillende disciplines omvat, zie je dat ontwerpbureaus veelal de volgende diensten aanbieden.

  • Editorial design: hierbij ligt de focus met name op de opmaak en vormgeving van gedrukte media, denk aan boeken en tijdschriften. Bij dit soort projecten wordt er meestal nauw samengewerkt met fotografen, illustratoren en redacteuren.
  • Packaging design: hoe trek je met jouw product de aandacht van het publiek, zonder dat dit afbreuk doet aan de veiligheid van de verpakking? Op basis hiervan gaan de ontwerpers aan de slag met het samenvoegen van structuur, vorm, kleur en typografie.
  • Typografie: dit omvat het ontwerpen van lettertypen en het esthetisch gebruik ervan. Elk lettertype wordt zorgvuldig gecreëerd op basis van ontwerpsvoorkeuren en draagt bij aan de boodschap die een bedrijf wilt overbrengen. Het gebruik van de juiste typografie kan de leesbaarheid verbeteren, emoties oproepen en de algehele visuele impact van een ontwerp versterken.
  • Corporate design: een corporate ontwerp is essentieel voor elke organisatie, omdat het zorgt voor een consistente visuele identiteit. Het gaat hierbij om het logo, bedrijfskleuren, typografie en eventuele specifieke vormen die kenmerkend zijn voor het bedrijf. Vaak is dit alles terug te vinden in een huisstijlgids. Alle communicatiemiddelen, denk aan visitekaartjes, briefpapier, websites, worden ontwikkeld en vormgegeven op basis van dit design.
  • Communicatie ontwerp: dit is een overkoepelende term voor de verschillende disciplines die eerder zijn besproken. Een communicatie vormgever kan zich bezighouden met allerlei verschillende soorten ontwerpen, waaronder social media posts, posters, etc.

Een grafisch ontwerpbureau wat voor jou?

Overal waar je kijkt zie je grafische ontwerpen. Het zijn veel meer dan ‘mooie afbeeldingen’ alleen, het zijn heuse troeven om de relatie met je doelgroep te versterken en je boodschap duidelijk en effectief over te brengen? Wat denk jij, zou jij samenwerken met een grafisch vormgever?

RDS Ads